SHARE:

Tietoa Nodasta

The Nordic Data Journalism (NODA) Conference eli pohjoismainen datajournalismikonferenssi on voittoa tuottamaton tapahtuma, jonka tarkoituksena on jakaa uutta tutkimustietoa sekä uusia datajournalismin ja digitaalisen tarinankerronnan työmetodeja. Konferenssin kohderyhmänä ovat viestinnän ammattilaiset, niin pohjoismaisten tiedotusvälineiden toimittajat, tuottajat ja koodaajat kuin yliopistojen mediatutkijat ja opiskelijat. Nodan tavoitteena on kerätä ihmiset yhteen oppimaan uusien työkalujen käyttöä, keskustelemaan datajournalismin ja digitaalisen tarinankerronnan metodeista, tutkimuksesta ja etiikasta.

Yhdistetyn Noda16 ja Tutki!2016 –konferenssin tukijoita ovat

Tietoa Tutki! -konferenssista

Tutki! on neljäs Tutkivan journalismin yhdistyksen ja Oikeustoimittajat ry:n järjestämä konferenssi.

Tutkivan journalismin yhdistys on voittoa tuottamaton yhdistys, joka on perustettu edistämään perusteellista ja kriittistä toimitustyötä eli tutkivaa journalismia. Yhdistys auttaa toimittajia työssään järjestämällä käytännönläheisiä koulutuksia ja levittämällä tietoa tutkimusmenetelmistä, julkisuusperiaatteesta, lähteistä ja lähdekritiikistä.

Yhdistys pitää yllä yhteyksiä ulkomaisiin tutkivan journalismin yhdistyksiin. Se jakaa joka vuosi Lumilapio-palkinnon Suomen parhaasta tutkivasta journalismista.

Lue lisää Tutkivan toiminnasta ja liity jäseneksi täältä.

Järjestäjät

Konferenssin pääjärjestäjä on Svenska social- och kommunalhögskolanin journalistiikan laitos/Helsingin yliopisto. Muut järjestäjät ovat Jyväskylän yliopisto, Tutkivan journalismin yhdistys, Oikeustoimittajat ry sekä Tekes –teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus.

Nodan historia

Ensimmäinen pohjoismainen datajournalismikonferenssi, Nordic Data Journalism Conference, järjestettiin Tukholmassa marraskuussa 2013. Järjestäjinä olivat Södertörnin yliopisto sekä NxtMedia. Tavoitteena oli kerätä yhteen noin 150 toimittajaa, tuottajaa ja opiskelijaa, mutta konferenssin kysyntä ylitti kaikki odotukset. Järjestäjien piti rajoittaa konferenssin osallistujamäärää 235:n.

Toinen Nordic Data Journalism Conference järjestettiin Ålesundissa, Norjassa tammikuussa 2015. Järjestäjänä oli tuolloin päivälehti Sunnmørsposten yhteistyössä NxtMedian, Volda University CollegenNCE Median and NONAn, Bergens TidendenAdresseavisenSödertörn University Collegen and Jyväskylän yliopiston kanssa.

Tapahtumien pääpuhujina ovat olleet mm. Ben Welsh (LA Times), Mar Cabra (International Consortium of Investigative Journalism), Helena Bengtsson (SVTPej1) ja Sisi Wei (ProPublica). Kaksipäiväisten konferenssin luentoja ja työpajoja ovat pitäneet myös pohjoismaiset journalistit ja koodarit. Twitterissä konferensseista on keskusteltu mm. tunnuksilla #djinorden2013 and  #djinorden13.

Tutki! –konferenssin historia

Keväällä 2010 joukko suomalaisia tutkivia toimittajia istui lentokoneessa palaamassa Genevestä kansainvälisestä tutkivan journalismin konferenssista GIJC:stä. He pohtivat, miksi Suomessa ei ole Ruotsin ja Norjan tapaan omaa vastaavaa konferenssia. Porukka päätti, että suomalainen konferenssi keskittyisi nimenomaan käytännön oppien jakamiseen, ei vain tähtitoimittajien sankaritarinoihin. Lentokonematkasta sai alkunsa ensimmäinen Tutki!-konferenssi, joka järjestettiin pikavauhdilla jo loppuvuodesta 2010. Suuren suosion kerännyt Tutki! on järjestetty jo kolme kertaa. Järjestäjinä toimivat Tutkivan journalismin yhdistys ry ja Oikeustoimittajat ry.

Yhteystiedot

Noda2016
Carl-Gustav Lindén
Svenska social- och kommunalhögskolan, Helsingin yliopisto
+358 40 515 7682
carl-gustav.linden (at) helsinki.fi

Tutki!2016
Elina Heino
Tutkivan journalismin yhdistys
+358 40 585 7392
heino.elina (at) gmail.com

Konferenssin akateemisesta osuudesta vastaa professori Turo Uskali (turo.i.uskali at jyu.fi), Viestintätieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto.